Nr 4

på min lista får bli Stendahls " Rött och svart". från 1830.

En mycket underhållande och tänkvärd för att inte säga svulstig utvecklingsroman, om en ung man som är besatt av tanken att till varje pris bli rik och framgångsrik.

 Stendahl (pseudonym  för Henri Beyle) var nästan helt okänd som författare av sin samtid, och ansåg sig skriva för framtiden. Han hade förutspått att han tidigaste skulle komma att bli läst i slutet på 1800-talet.  En profetia som skulle visa sig besannas. Han dog själv helt utblottad och sjuk i bl a syfilis på en gata i Paris mer än 40 år före sin postuma berömmelse.


 


 

Omslagsbild
I dag skulle jag vilja hävda att han är mer än aktuell än någonsin. Hans beskrivning av sin samtid Frankrike efter Napoleon en tid  , har många likheter med vår.  Huvud personen i rött och straff skulle känna sig hemma i dagen brats- miljöer.  Dagens hyperegoistiska  konsumtionssamhälle , där mening och identitet enbart kan köpas genom rätt märken och att synas i rätt sammanhang. Ytliga materiella framgång enda måttet på ett bra liv. Någon har beskrivit dagens  unga  just utifrån Stendahl .


"Unga människor utgår från att världen är ond och är just därför alltid redo att producera och sälja och konsumera vilken skit som helst"

http://www.expressen.se/kultur/1.1298017/rott-svart


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0