Varför blogga i skolan?

Min tanke med varför vi skall använda oss av bloggar:

Det blir förhoppningsvis roligare, mer stimulerade och lärorikt än vanliga inlämningsuppgifter. Det kan kännas mer meningsfullt att skriva inte bara för lärare eller betygsättning, utan istället rikta sig till alla som kan tänkas komma att läsa ens inlägg och ge kommentarer.

Det blir mer personligt och på riktigt. Det finns en tydligare koppling mellan egna intressen eller åsikter och de allmänna frågor vi kommer beröra. Detta, menar jag, ger bättre förutsättningar för att verkligen lära sig något, genom att förankra det till sina egna erfarenheter och tankar, och därmed utveckla sin egen förmåga till reflexion. Men det är viktigt att ni själva avgör hur personliga ni vill vara, och vad som är relevant för uppgiften. Jag vill inte veta vad ni äter till frukost, såvida ni inte har någon poäng eller syfte med som tex diskutera vilken påverkan det vi äter har på klimat eller samhälle.

Det ger träning att på att utrycka och formulera både sina egna synpunkter och kommentera andras. När vi skriver händer det inte sällan att vi upptäcker helt nya perspektiv. Behovet av att uttrycka sig tar över förvandlar vad ni från början kanske tyckte var en tråkig inlämningsuppgift till en kreativ process där nya tankar uppstår.

Det blir mer naturligt att sätta in det ni skriver om i ett sammanhang, genom att ni kommer att utgå ifrån och länka från tex tidningsmaterial eller andra bloggar på nätet, som ger bakgrund och inramning till de frågor ni kommer ta upp.
 
Att utgå och hänvisa till material på nätet kräver och ger träning till en källkritisk granskning. Ni måste naturligtvis ange varifrån ni tagit en viss uppgift, men även bedöma dess trovärdighet. Vissa lärare tillåter inte att eleverna använder sig av wikipedia. Jag tycker tvärtom att det ofta är erbjuder ett bra sätt att orientera sig i något, samtidigt som den alltid förutsätter att uppgifterna värderas, vilket ger en utmärkt träning i källkritik.

Eftersom de flesta ungdomar lägger ned stor tid på nätet, borde det vara en viktig uppgift för skolan att bidra till att utveckla och träna förhållningsätt till olika aspekter av nätkulturen.

Kommentarer
Postat av: Mikael@humanus

Wikipedia är intressant. Faktum är ju att även en sådan kunskapsbastion såsom ne.se är full med faktafel. Dessutom finns det otroligt mycket mer information på wikipedia (särskilt den engelska). Försök exempelvis att hitta information om Obamas presidentkampanj eller George R.R. Martins böcker på ne.se...Wikipedia kan dessutom fungera som en väg till andra källor då den ofta har en notapparat.

<br>2008-09-08 @ 17:45:51
URL: http://hristo88.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0